Agile ontwikkelen bij ICT aanbestedingen overheid?

Hieronder een (zo goed als) lopend verhaal over de ICT problematiek bij aanbestedingen door de Nederlandse overheid. Het bestaat uit een viertal quotes over hetzelfde onderwerp, maar uit verschillende bronnen. Ze geven een overzicht van de pijnpunten en pleiten tevens voor het gebruik van de “Agile” methode bij ICT aanbestedingen.

Bart van Oosterhout in Intermediair (2007):

Een op de vijf grote ict-projecten bij de overheid komt nooit van de grond, en dat kostte tot nu toe miljarden. De Tweede Kamer wil nu een parlementair onderzoek. Maar in de ict-sector weet men allang waarom het zo vaak misgaat. Over megalomanie, fantasy- deadlines en de wederzijdse wurggreep van de aanbesteding.

Sander Hulsman quote Marc Maas (QNH Consulting) in Computable op 05-09-2014:

Net als bij infrastructuur besteden overheden te grote percelen aan. Dit heeft verschillende effecten. Zo zorgt een grote dealwaarde voor grote belangen bij bedrijven om de deal binnen te halen. Natuurlijk zorgt dat voor de gewenste prijsdruk, maar zorgt ook voor neveneffecten. Zo wordt de deal te scherp aangeboden waarbij bedrijven genoodzaakt zijn om te sturen op meerwerk. Dit kunnen ze omdat de klant de aanbesteding te generiek uitvraagt, waardoor veel interpretatieruimte ontstaat. Deze wordt gebruikt door de leverancier. Dit zorgt voor misverstanden en frustratie.

Paul Weghorst schrijft in 2012 op scrum.nl:

Binnen het uitbesteden is een traditie gegroeid van uitgebreide specificaties opstellen, een aanbieding aan de markt vragen in een proces met minimale interactie, de goedkoopste laten winnen en vervolgens een contract opstellen met hoge boeteclausules. Of dit allemaal echt wordt voorgeschreven door de wetgever is nog maar de vraag, maar het is wel de standaard van vandaag. We weten ook dat dit zelden verloopt zoals het bedoeld is: gemiddeld 35% van de specificaties verandert, en het levert software op waarvan 65% niet of nauwelijks wordt gebruikt. Er wordt stevig geëscaleerd, de relatie komt flink onder druk gestaan, maar ondanks 9 jaar ervaring in zakendoen onder aanbestedingen, weet ik dat boetes zelden worden geëffectueerd (de opdrachtgever was zelf nooit van 100% onbesproken gedrag).

Michiel Steltman schrijft in zijn column op rijnstreekbusiness.nl in mei 2014 over Agile:

Die aanpak bleek wel goed te werken. Software bedrijven als Microsoft en Google weten dat ook ontwikkelen al sinds jaren ‘Agile’. Maar zo gaat dat niet bij onze overheid. Die blijft volharden in de illusie van voorspelbaarheid. En roept met de aanbestedingswet in de hand steeds opnieuw dezelfde ellende over zich af. De hoogste tijd dus om het over een andere boeg te gaan gooien. Laten we bij het volgende grote systeem nu eens alleen afspreken om met elkaar een paar duizend uur te gaan klussen aan een probleem. Met als doelstelling ‘we zien wel waar we uitkomen’.

Ik ben voor! Hoe dat moet? Neem een voorbeeld aan deze Agile aanbesteding in het Verenigd Koninkrijk van 40 miljoen Britse Pond.

NB: De ruim 40 developers van LeaseWeb gebruiken de “Agile” methode met veel succes voor de interne software development projecten.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *